Osso buco
Osso buco, adică osul găurit.
Este vorba despre un os cu măduvă, dar nu aceasta este importantă, ci carnea din jurul osului. Este, de fapt, o mâncare italiană spendidă, care provine, mai exact, din Lombardia și Toscana. Se consumă și măduva, dacă aceasta este prezentă în os, dar din punct de vedere caloric și al colesterolului, cantitatea acesteia este minimală.
Ingrediente:
1,5 kg rasol de vită sau vițel
1,5 kg rasol de vită sau vițel
(tăiată în feli de 3 cm)
3 dkg unt sau 1dl ulei de măsline
1 lingură zahăr
15 dkg ceapă
25 dkg morcovi
25 dkg țelină
2oo ml vin alb sec
2 linguri pastă de roșii
1 l supă de carne
un pumn de mazăre
sare, piper, oregano
Mod de preparare:
Prăjim puțin carnea pe toate părțile. Le scoatem din cratiță, iar în grăsimea rămasă, caramelizăm zahărul, apoi adăugăm legumele tocate. Când sau inăbușit suficient, adăugăm un pahar de vin alb sec. Lăsăm să se evapore puțin, pe urmă punem roșiile și puțină supă de carne, un pumn de mazăre și condimentele după gust. Așezăm înapoi carnea, apoi introducem totul la cuptor. La temperatură mică, prăjim câteva ore. Din când în când să aruncăm câte o privire, ca nu cumva să se evapore, adăugând la nevoie puțină supă.
Garnitură:
Cel mai bine merge cu pâinea proaspătă, sau cu cartofi.