Supă gulaș
Supagulaș, este cea mai renumită mâncare de proveniență ungurească.
Apariția și răspândirea acestei mâncări este în strânsă legătură cu viața păstorilor de la câmpie. Este una dintre singurele mâncăruri pe care le găseam în secolul XIX, atât în bucătăria populară, cât și în cea nobilă deopotrivă, împreună cu tocănița și papricașul. Supagulaș, este cea mai renumită mâncare de proveniență ungurească peste hotare și cunoscută în foarte multe țări.
Ingrediente
300gr carne de vită sau porc (posibil amestecată)
150 gr legume pentru supă
500 gr cartofi
ceapă
sare, piper
ardei gras
chimen întreg
ulei
Mod de preparare:
Luăm carne pentru tocăniță, cel mai indicat fiind rasolul. O tăiem în cuburi de doi centimetri. Mărunțim ceapa și o călim în ulei, adăugăm boia, iar pe urmă carnea. Sărăm și adăugăm apa. Legumele pentru supă le spălăm și le adăugăm în jumătățite, în momentul în care carnea s-a înmuiat. Când carnea este aproape fiartă, punem cartofii tăiați cu buri și fierbem supa la foc mic, până aceștia se înmoaie. Vara, îi dăm gust cu ardei gras, iarna cu ardei uscat sau ghiveci de legume și după gust, cu chimen întreg.