Tocăniță de vită

Tocăniță de vită

Din hrană a păstorilor, s-a transformat în mâncarea națională.

Majoritatea mâncărurilor cu specific unguresc sunt cu mult sos și cu cartacter de papricaș. Și tocănița este la fel. Tocănița este aminintită continuu, de către autori, încă din anii 1780 ca mâncare a păstorilor de la șes, ca o mâncare din popor, iar una dintre caracteristicile amintite de aceștia este că se gătește cu ardei.



Ingrediente:

600-800 gr carne de vită
ulei
1 ceapă
ardei, roșie

 

Mod de preperare:

Folosim părțile mai fragede ale cărnii de vită,pentru că sunt mai moi: spată, rasol, capătul cotletului. Este indicat să se prepare din carne amestecată, la care adăugăm rinichi și ficat. Curățăm carnea de pielițăși o tăiem în cuburi. Călim ceapa tăiată rondele în ulei, până devine sticloasă, presărăm boia dulce și adăugăm carnea pe care o prăjim câteva minute, apoi turnăm apă peste ea, atât cât să o acopere și le înăbușim la foc mic, sub capac, cam 2 ore. Între timp, adăugăm ardei verde, iarna pastă de roșii. Dacă scade apa, o completăm până carnea devine moale. La sfârșitl ăsăm să se prăjescă în propria grăsime, iar la nevoie mai adăugăm apă și o fierbem câteve minute.